V hlavnej úlohe OSAMELÝ RODIČ: Ako zvládnuť nové obdobie v živote? TIETO 4 veci majte na pamäti

V hlavnej úlohe OSAMELÝ
rozvod Zdroj: gettyimages
Zdroj: gettyimages.com
2023-11-04 19:00:00 |

Len nedávno sa ukázalo, že manželstvo nevydržalo ani slávnej americkej herečke Meryl Streep. Napriek štyrom deťom a stabilným dekádam sa herečka priznala, že s manželom už šesť rokov netvoria pár. Rozvod môže nečakane zasiahnuť každé manželstvo, a hoci sa nám väčšinou zdá, že sa týka “len tých druhých”, o to väčšia rana to pre manželov nakoniec bude.

Na pocity, problémy a rozhodnutia, ktoré s rozpadom manželstva prichádzajú, sa nedá nijako pripraviť. Zvlášť, ak sa jeden z partnerov ocitne zároveň v úlohe osamelého rodiča. Čo robiť a kam sa obrátiť, keď sa vám život mení od základov?

Prvý rok po rozvode je kľúčový

Po ekonomickej, emocionálnej, výchovnej stránke, v tom, ako dlho budete nastavovať nový režim, či kam sa posuniete. Prvý rok je najťažší, a zároveň prináša najviac zmien. Je potrebné, aby ste si dopriali čas na smútenie, no budete si popri tom musieť odpovedať na množstvo otázok, urobiť veľa rozhodnutí. Čo najskôr sa obráťte na komunitu, kde nájdete rady od mužov a žien, ktorí už rozvodovým konaním prešli. Dozviete sa veľa o tom, na čo máte nárok, ako komunikovať s deťmi či ako zvládnuť prvé dni osamote. Podporná skupina nie je to isté ako kamarátky, s ktorými sa rozprávate večer pri víne, ale ľudia, ktorí vás prevedú praktickými stránkami života osamote. Jedným z nich je napríklad nezisková organizácia Jeden rodič.

Darujte si pocit pochopenia a bezpečia

Budete mať množstvo pocitov, a tak je to v poriadku. Budete sa hnevať, kričať, o chvíľu dokonca tešiť z toho, že ste sami a máte vlastný priestor. Je to normálne a základ je nechať tieto pocity plynúť. Každé utlmovanie sa odrazí na vašej psychickej nepohode, smútku či únave.

Čím viac si dovolíte prežívať pocity také, aké sú, tým lepšie sa budete cítiť a negatívne emócie postupne odídu. Je dobré darovať si priestor na smútenie spočiatku aj každý deň. Pri pocitoch úzkosti pomôže naučiť sa zopár jednoduchých trikov ako zvládnuť návaly emócií. Napríklad jednoduchým pohybmi rukami či očami podľa terapie EMDR dokážete zvládnuť silné návaly úzkostných stavov.

Upracte si v domácnosti

Všetci, ktorí poznajú Mariu Kondo a jej techniku upratovania v domácnosti, sa už stretli s radou, že ak chceme mať upratané v živote, mali by sme začať svojou domácnosťou. Pomôže nám to vytriediť si veci, ktoré nás zaťažujú, zbaviť sa zbytočností a konečne získať priestor pre seba a na rozmýšľanie.

Upracte si v oblečení, detských hračkách, knihách, dokumentoch a v kuchyni, a popri tom nechajte myšlienky voľne plynúť. Zistíte, že sa nielen cítite lepšie, ale pomôže vám to aj uzatvoriť niektoré problémy či upratať v množstve myšlienok a pocitov.

Život rozvodom nekončí

Hoci sa vám teraz cnie po starom vzťahu a dúfate v zázrak, za pár mesiacov či rokov to bude inak. Túžiť po tom, čo bolo, je úplne normálne. Nemá zmysel predstierať, že vám rodinný život nechýba. Rovnako ako vám nepomôže trestať partnera tým, že budete pridávať fotky na sociálne siete o tom, ako ste šťastná v novom vzťahu, kým ste neuzavreli ten starý.

Sústreďte sa len na prítomnosť a dovoľte si prežívať všetko naplno. Popri tom začnete postupne snívať a uvažovať nad tým, čo by vás v budúcnosti mohlo robiť šťastnou. Chcete si dopriať vysnívanú dovolenku? Zmenu v práci? Skúsiť nový šport? Pomáhať? Píšte si svoje nápady a sny na papier, a sledujte, na čo sa zameria vaša hlava. Postupne objavíte veľa nového a zistíte, ktoré zo svojich snoch chcete aj realizovať.

 


Autor: © Zoznam/marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia