Nádej pre tisícky žien: Je ňou progesterón?

Nádej pre tisícky žien:
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-05-20 00:30:26 |

Vďaka hormonálnej liečbe založenej na dopĺňaní dennej dávky progesterónu v tehotenstve by sa malo najmenej o polovicu znížiť riziko predčasného pôrodu.

Prelomová liečba, s ktorou prichádzajú Briti, ešte nie je bežne dostupná. Progesterón by sa mal do organizmu tehotnej ženy uvoľňovať z vloženého pesaru. Ako vyplýva z nedávno zverejnenej štúdie, po aplikácii liečby klesne počet predčasne narodených detí minimálne o polovicu. Tento záver je nádejou pre tisícky žien.

Hormonálnu liečbu by mali absolvovať tie budúce mamičky, ktoré majú špecifické rizikové faktory, vrátane histórie predchádzajúcich predčasných pôrodov a skráteného krčka maternice. „Na základe našich zistení odporúčame, aby bola táto liečba podaná všetkým tehotným ženám so spomínanými rizikovými faktormi. Hlavným kritériom by bolo strata bábätka v predchádzajúcom tehotenstve medzi 16. a 34. týždňom alebo keď skríning ukáže skrátený krčok maternice,“ približuje jeden z autorov štúdie, profesor Andrew Shennan z Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. Zároveň však dodáva, že ani táto liečba nie je všeliekom pre všetky tehotné ženy a nezaručí na sto percent, že nebude hroziť predčasný pôrod.

Zistenie britských odborníkov je významné pre to, lebo na rozdiel od predpokladov, že podávanie progesterónu nemá na dĺžku gravidity žiadny vplyv, dokazujú niečo iné.

Bez progesterónu to v tehotenstve nejde

Progesterón je v tehotenstve nevyhnutný. Je zodpovedný za prípravu tela na tehotenstvo, zastavuje menštruačný cyklus, má vplyv na vývoj mliečnych žliaz, zvyšuje množstvo hlienu v pošve a tlmí predčasné kontrakcie. Tehotné ženy, ktorým hrozí predčasný pôrod, buď dostanú pesar, avšak bez hormónov alebo ich okolo krčka maternice „zašijú“, aby ho zavreli a zabránili tak predčasnému pôrodu. Aj keď samotné šitie je zvyčajne jednoduchý proces, nesie so sebou riziko infekcie, ktorá samotná môže vyvolať potrat alebo predčasný pôrod. Prípadne sa aplikujú progesterónové injekcie.

V súčasnosti sa niektoré bábätká rodia tak skoro, že buď neprežijú, majú len malú šancu na prežitie alebo musia stráviť mesiace na jednotke intenzívnej starostlivosti. Častým problémom je celoživotné postihnutie.


Štyri otravné tehotenské príznaky, ktoré sú pre vás dobré


Harvey je na svete vďaka prelomovej liečbe

Jednou z mám, ktorá podstúpila hormonálnu progestrónovú liečbu, je Nicola Turner. Prvú dcéru Avu porodila v roku 2012 predčasne iba v 26. týždni tehotenstva, lebo mala skrátený krčok maternice. Bábätko o osem dní zomrelo na po infekcii na otravu krvi. V nasledujúcom tehotenstve jej lekár odporučil absolvovanie hormonálnej liečby, aj keď v tom čase ešte nemali odborníci rukolapné dôkazy, že naozaj zaberá. „Môj doktor mi povedal, že ju zatiaľ podstúpilo minimum žien a nevie s istotou, či u mňa zafunguje. ´Ale keby ste boli mojou ženou, potom by som vám určite odporučil, aby ste do toho išli´, tak som neváhala,“ hovorí Nicola.  „Po strate Avy by som urobila čokoľvek pre to, aby sa mi narodilo zdravé dieťa. Nedá sa opísať, aké to bolo odísť z nemocnice bez dieťaťa – sadnúť si do auta a pozerať sa na prázdnu detskú autosedačku,“ podotýka so smútkom.

Nicola vďaka liečbe vydržala do 37. týždňa, keď porodila donoseného a zdravého syna menom Harvey. „Plakala som nielen ja, ale aj lekári a pôrodné asistentky,“ spomína. V pôrodnici, kde rodila Nicola, ponúkajú možnosť využiť túto liečbu už niekoľko rokov, zatiaľ ju využilo niekoľko desiatok budúcih mám, no ešte stále nie je bežne rozšírená.

Ak aj vy patríte k budúcim maminám, ktoré majú jeden predčasný pôrod za sebou alebo sa vám skracuje krčok maternice, určite stojí za to popýtať sa vášho gynekológa na možnosti, ktoré sú u nás dostupné.

 

Prečítajte si tiež:

Desať potravín, ktoré sa oplatí jesť v tehotenstve

Babské rady a recepty z prírody na otehotnenie

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: dailymail.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia