Bŕŕŕ: Toto našla mama v obľúbenom hryzadle – žirafe Sofii

Bŕŕŕ: Toto našla mama
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2017-01-19 00:30:51 |

Hryzadlá, ktoré aspoň ako-tak pomáhajú drobčekom upokojiť sa pri prerezávajúcich sa zúbkoch, nemusia byť také nevinné, ako sa na prvý pohľad zdá.

Fotka rozrezaného hryzadla známeho ako žirafa Sofia, ktoré je aj u nás veľmi populárne, nie je vôbec lákavá. Jej autorkou je detská zubárka z americkej Filadelfie Dana Chianese, ktorá si asi pred mesiacom uvedomila, že z hryzadielka jej syna vychádza podivný zatuchnutý zápach. „Rozhodla som sa, že zo zvedavosti žirafu narežem,“ vysvetlila, ako k záberu prišla. Keď vnútri zbadala škaredú pleseň, hneď jej bolo jasné, z čoho zápach pochádza.

Dana tvrdí, že hračku vždy čistila podľa návodu vlhkou špongiou namočenou v horúcej mydlovej vode tak, že ju nikdy do vody neponárala. „Až ma srdce bolí, keď si uvedomím, že som svojmu dieťaťu dovolila niekoľko mesiacov žuvať plesnivú hračku,“ povedala pre portál goodhousekeeping. Ako zdôraznila, poučila sa a už nikdy drobčekovi nekúpi žiadnu žuvaciu hračku s dierkou a rodičov svojich malých pacientov bude upozorňovať, aby sa im tiež vyhýbali. „Sofia je teraz v svojom novom domove na skládke,“ dodala. Po tom, ako fotku zverejnila na internete, sa ozvali aj ďalší rodičia, ktorí majú podobnú skúsenosť.

Francúzska spoločnosť Vulli, ktorá celosvetovo populárne hryzadlo vyrába, svoju zodpovednosti nepripúšťa. „Je dôležité vedieť, že žirafa Sofia sa skladá zo 100-percentného prírodného kaučuku, takže inštrukcie na čistenie musia byť starostlivo dodržiavané," napísala. Pripomína, že hračku nikdy nemožno ponoriť do vody alebo oplachovať tak, aby sa dovnútra mohla dostať voda. Podľa spoločnosti nie je možné, aby taký typ plesní, aký je na fotke, spôsobili detské sliny. Vnútro žirafy, ktorú vyfotila mamička Dana, je podľa predstaviteľov spoločnosti ešte vlhké, čo vedie k domnienke o prítomnosti vody v nej. Pripomína, že takéto niečo môžeme často pozorovať pri dutých hračkách, s ktorými sa deti hrávajú pri kúpaní vo vode.

Odborníci upozorňujú, že manipulácia, resp. žuvanie akejkoľvek hračky napadnutej plesňou môže spôsobiť tráviace ťažkosti alebo infekcie u detí s oslabenou imunitou. U detí s alergiou na plesne sa môžu objaviť také príznaky, akými sú kašeľ, kožná vyrážka, svrbenie očí, ale aj problémy s dýchaním.

Jediný spôsob, ako sa vyhnúť hromadeniu sa plesní vo vnútri dutých hračiek je čistiť ich často horúcou mydlovou vodou alebo ich raz týždenne vložiť do umývačky. Následne je potrebné takú hračku namočiť na 5 minút do dezinfekčného roztokuvysušiť na suchom vzduchu.

Prečítajte si tiež:

Uprostred tejto hrôzy žila mama s deťmi

Pozná vaše dieťa zásady osobnej hygieny?

 

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia